Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

‘De beste Tomaat van Nederland’ gezocht

NieuwVers, een initiatief van Urgenda en Foodlog voor ‘het nieuwe eten’, is op zoek naar de beste ‘zo te eten’ tomaat van Nederland. Tot 24 april kan iedereen meepraten over de selectiecriteria waarna kandidaten zich tot 8 mei kunnen inschrijven. Een deskundige jury beslist welke tomaten doorgaan naar de finale op 22 mei in Tomato World.

De tuinbouwsector heeft het moeilijk, ondanks de indrukwekkende stappen die zijn gezet in de energie-efficiëntie, het terugdringen van milieubelasting en in het leveren van een betrouwbaar product. Verdere verduurzaming en werken aan lekkerder producten is daardoor moeilijk. Nog erger: de consument weet niet half hoe goed de sector bezig is. NieuwVers wil hierin verandering brengen met de verkiezing van de ‘beste tomaat van Nederland’, die zo uit de hand te eten moet zijn.

Via de website foodlog.nl kan iedereen tot 24 april meepraten wat de selectiecriteria voor de Beste Tomaat zouden moeten zijn. Kandidaten kunnen zich vervolgens tot 8 mei inschrijven. Een vakjury bestaande uit Rob Baan (Koppert Cress), Maren Schoormans (Priva), Laurens Vlaar (Centrum voor Landbouw en Milieu) en Peter Klapwijk (GreenQ) beslist welke koplopers doorgaan naar de finale op 22 Mei in Tomato World. De geselecteerde telers mogen daar hun tomaten laten proeven aan een professionele smaakjury, onder leiding van Felix Wilbrink (Telegraaf), die uit de finalisten nog eens de lekkerste kiest.

De verkiezing van de ‘beste tomaat’ is tevens de start voor een traject waarin de verwerkende industrie aan de gang gaat om met de tomaat lekkere afgeleide producten te maken. De finale voor de verkiezing van de lekkerste bewerkte tomaten zal in het najaar plaats vinden.

Antropoloog-filmmaker Maria Kolossa ging voor NieuwVers alvast de straat op om consumenten en winkeliers te vragen naar hun voorkeuren bij het kopen van tomaten. Bekijk hier deel 1. Verder sprak ze met tomatentelers en andere deskundigen uit de sector. Bekijk hiervoor deel 2.

Of registreer je om te kunnen reageren.