Glas

Nieuws

Polenconstructie paprikabedrijf afgewezen

Een paprikakweker uit Middenmeer had Bulgaren niet als zelfstandige in dienst, de zogenaamde Polenconstructie.

Dat oordeelt de Raad van State, waardoor de paprikateler een boete van 72.000 euro moet betalen wegens het ontbreken van werkvergunningen bij negen Bulgaarse werknemers in 2009. De Bulgaren kregen wel degelijk werkinstructies van de paprikakweker, zo oordeelde de bestuursrechter uit het contract voor aanneming en de verklaringen van de Bulgaren en het uitzendbureau.

De teler voerder ondermeer aan dat er geen gezagsverhouding was tussen hem en de Bulgaren, dat ze zelf de werktijden bepaalden en eigen gereedschap meenamen. De teler fungeerde alleen als bemiddelingsbureau. De Raad van State schoof ook argumenten terzijde dat de teler geen winst haalde uit de constructie en niemand van de arbeidsmarkt heeft verdrongen.

De Bulgaren stonden ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel en beschikten over zowel VAR-verklaringen als btw-nummers.

Of registreer je om te kunnen reageren.