Doorgaan naar artikel

Nederland wil inspecties paprikasnuitkever in Spanje

Nederland wil dat Spanje opnieuw inspecties doet op paprikabedrijven in de zoektocht naar de herkomst van de paprikasnuitkever.

Dat maakt staatssecretaris Dijksma bekend. Het onderzoek naar de herkomst van de aantastingen met de paprikasnuitkever Pepper weevil in het Westland in augustus 2012 heeft nog steeds geen concreet resultaat opgeleverd. Ze wil de Spaanse en Portugese autoriteiten vragen die inspecties te doen. Dat betekent dat Nederland nog steeds de lijn onderzoekt van een partij ingevoerde paprika bij één van de bedrijven. Eerder maakte het ministerie bekend dat dit spoor niets had opgeleverd. “We willen dat Spanje nu nog eens onderzoek doet omdat in Spanje de teelt nu volop aan de gang is en hij gevonden zou kunnen worden. De productstroom van één van de bedrijven kwam van Spanje en Portugal.”

Om de mogelijke herkomst verder op te sporen, worden verder steekproefsgewijs inspecties uitgevoerd bij import van producten uit landen in Midden-Amerika waar de paprikasnuitkever voorkomt, alsmede inspecties bij importeurs die sierteeltmateriaal uit dat gebied importeren.

Zeventien bedrijven hebben in aanvulling op het Schone Start Protocol gebruikgemaakt van de onder voorwaarden verleende tijdelijke vrijstelling van het middel Denkavepon-50 als extra preventieve maatregel om problemen in de vervolgteelt te voorkomen. Een klein aantal bedrijven start de nieuwe teelt op een later tijdstip.

Naar aanleiding van een door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) opgestelde risicoanalyse zal bepaald worden of dit organisme in aanmerking komt voor voordracht voor een EU-quarantainestatus. Dat betekent volgens de woordvoerder dat Nederland met zo’n quarantainestatus gedwongen wordt om alles te doen wat nodig is om de kever uit te roeien. Of dat veel zal veranderen is niet duidelijk. “Nederland heeft de uitbraak al als een EU-quarantainestatus behandeld.” Het hoeft niet te betekenen dat Nederland dan Europese richtlijnen moet volgen bij de te nemen maatregelen.  “Bij de Aziatisch boktor had Nederland ook eigen inbreng in het te volgen beleid”, aldus een woordvoerder.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin