Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

‘Mexicaanse kassen sluiten na slecht advies’

Bij de snelle ontwikkeling van de Mexicaanse glastuinbouw heeft slecht advies geleid tot veel mislukkingen. Volgens oud-voorman van de Mexicaanse glasteelt Eric Viramontes is in sommige staten tot wel 40 procent van de kassen mislukt.

Door de keuze voor een verkeerde locatie heeft een aantal bedrijven noit het niveau gehaald dat nodig is op gebied van efficiëntie en duurzaamheid. “De ontwikkeling van de beschermde teelt gaat gepaard met successen, maar ook mislukkingen”, stelt Viramontes in de landbouwnieuwsbrief van de Nederlandse ambassade in Mexico. De ambassade verwijst daarvoor naar een interview dat de voorman gaf aan het blad ‘Productores de Hortalizas’.

In enkele decennia is het kasareaal gestegen naar 20.000 hectare, waarvan 12.000 hectare onder glas staat. De belangrijkste staat is Sinaloa waar 22 procent van de kassen staat. De belangrijkste teelt is die voor tomaten (70 procent).

Afgelopen week ging het nieuwe handelsverdrag voor tomaten tussen de VS en Mexico in na een kleine vertraging. Signalen van grote handelsverstoringen door het ophogen van de referentieprijs zijn er niet, meldt het blad The Packer. Het huidige aanbod tomaten uit Mexico is daarvoor te laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.