Glas

Nieuws

Lagere bijdrage sector schade paprikasnuitkever

Het Productschap Tuinbouw verwacht dat het bedrijfsleven minder schadevergoeding hoeft uit te keren aan de wegens paprikasnuitkever geruimde bedrijven.

Secretaris Michiel Gerritsen zei op de bestuursvergadering van het Productschap Tuinbouw dinsdag dat ruim minder hoeft te worden opgehaald bij het bedrijfsleven dan het maximaal gebudgetteerde bedrag van 1 miljoen euro. Dat lijkt het gevolg van relatief laag getaxeerde schadebedragen op de bedrijven. Voor de ruimingen is een schadefondsconstructie opgetuigd dat de aanzet kan zijn voor een breder plantgezondheidsfonds.

Vrijdag maakte het ministerie van Economische Zaken de eerste drie besluiten voor schadevergoeding bekend. Voor de ruimingen van drie bedrijven in augustus en begin september ontvangen de twee ondernemingen uit Poeldijk en Honselersdijk in totaal 150.000 euro van de overheid. Het bedrijfsleven past daar een even zo grote uitkering voor bij. Daarvoor komt mogelijk later dit jaar een speciale paprika snuitkever heffing als de Europese Commissie akkoord gaat met de heffing. Het PT zal de tegemoetkoming vanuit het bedrijfsleven al wel uitkeren aan de bedrijven. Het ministerie noemt bij de besluiten de namen en schadebedragen van de geruimde bedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.