Glas

Nieuws

Griekse glasteelt ontwikkelt zich

De Griekse crisis lijkt gunstig uit te pakken voor de glastuinbouw in dat land. De tuinbouw is redelijk onaangedaan door de crisis.

Grote bedrijven van buiten de sector zien juist de glasteelt van met name groente als goede investeringsmogelijkheid. De investeringen zijn relatief veilig in verhouding met de risiso’s op de onroerend goed markt en de aandelen, blijkt uit een analyse van Agentschap NL over de Griekste land- en tuinbouw. Ook zien deze bedrijven dat forse prijsverschillen bestaan op de Griekse markt voor product uit de veilige glasteelt. In het rapport staan drie glasprojecten genoemd in het gebied Thessaloniki en Macedonië van ondermeer Agritex Energy en Thermokipia Dramas met beiden een kasoppervlak van 10 hectare. Het totale kasoppervlakte in Griekenland is meer dan 5.000 hectare, maar veruit het grootste deel daarvan is oud of zelfgebouwd, blijkt uit de analyse van Agentschap NL.

De Griekse tuinbouw laat al wel goede cijfers zien. Het is de meest competatieve deelsector van de hele Griekse land- en tuinbouw. De export groeit, terwijl de import daalt. Daarmee verdienen de Grieken steeds meer aan tuinbouwproducten. Het belangrijkste exportproduct is komkommer en tomaat. Van fruit is het hoofdproduct appel. De belangrijkste afzetmarkt is Duitsland waar de Grieken voor 294 miljoen euro afzetten aan groente en fruit. Nederland weet nog wel geld te verdienen aan de handel met Griekenland. Nederland exporteert voor 75 miljoen euro aan groente en fruit naar Griekenland, maar importeert ook voor 70 miljoen euro, een surplus op de handel van 5 miljoen euro dus.

In het rapport maakt Agentschap NL melding van de eerste kassenbouwer in Griekenland. Het was Nederlanders Paul Kuyper die enkele decennia geleden op het eiland Syros de eerste houten kas bouwde.

Of registreer je om te kunnen reageren.