Doorgaan naar artikel

Canarisch protest tegen terugbetaling EU-steun

De tomatensector op de Canarische Eilanden heeft vandaag de steun gevraagd van de locale autoriteiten om de teruggave van 22 miljoen euro aan EU-gelden ongedaan te maken.

De tomatenexporterende organisaties Fedex (Gran Canaria) en Aceto (Tenerife) moeten respectivelijk 14 en 8 miljoen euro terugbetalen omdat zij in 2002 oneigenlijk gebruik hebben gemaakt van EU-subsidie voor het transport van tomaten naar de Europese markt. De centrale Spaanse overheid eist het geld terug omdat  deze transportsubsidie  ten onrechte heeft geleid tot transporttarieven die hoger lagen dan de marktprijs in plaats van marktconforme tarieven.

Fedex heeft in de afgelopen twee jaar al 8 miljoen euro terugbetaald, Aceto 3 miljoen. De rest zou in vier jaar moeten worden voldaan. Beide organisaties dringen erop aan het restant kwijt te schelden ‘omdat anders het werk van 20.000 direct betrokkenen en vele indirect gelieerde werknemers in gevaar komt’.  Ze wijzen erop dat het terug te betalen bedrag in de loop der jaren is verdubbeld, aldus Hortoinfo.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin