Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Hogere invoerprijs tomaten voor VS

De minimumadviesprijs van verse Mexicaanse tomaten voor toegang in de VS wordt in sommige gevallen verdubbeld.

Zo gaat de minimumreferentieprijs voor losse tomaten in de zomer omhoog van 29 cent naar 41 cent per kilo voor open teelt, maar er is nu ook onderscheid naar kastomaten. Daarvoor wordt de referentieprijs in de zomer 54 cent per kilo, blijkt uit het akkoord. In de winter ligt dat nog een dubbeltje tot 14 cent hoger voor open teelt en kastomaten. Voor specialty tomaten is ook een hogere referentieprijs opgenomen.

Het is het gevolg van een principeakkoord tussen Mexicaanse tomatenkwekers en de VS om een handelsoorlog te voorkomen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Handel bekendgemaakt. Daarmee voorkomt het Amerikaanse ministerie dat tomaten voor dumpprijzen worden verkocht op de Amerikaanse markt.

In september werden afspraken over de handel in tomaten door de VS opgezegd omdat kwekers in Florida niet meer tegen Mexicaanse tomatenkwekers konden concurreren. De Mexicanen voerden aan dat de Amerikaanse consument daarvan profiteerde en dat de bedrijven in Florida achterliepen met nieuwe productietechnieken. Ze suggereerden dat de afspraken werden opgezegd om president Obama een steuntje in de rug te geven bij zijn verkiezingscampagne.

Mexico exporteert elk jaar voor circa 1,9 miljard dollar aan verse tomaten naar de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.