Glas

Nieuws

Aardwarmte Green Well officieel in gebruik

De diepe aardwarmtebron van Green Well Westland, die water van 86 graden Celsius oppompt van ruim 2,8 kilometer diepte, is officieel in gebruik genomen.

Tijdens de bijeenkomst onthulden de 5 initiatiefnemers, waaronder Zwingrow, een digitaal bord waarop het actieel vermogen, de geleverde megaWatturen aan duurzame energie, en de CO2-besparing staan aangegeven.

Diverse sprekers spraken hun ongenoegen uit over de aftopping van de SDE+ regeling. Burgemeester Sjaak van der Tak riep de landelijke overheid dan ook op om de smeerolie te blijven vormen om dit soort geothermie projecten te realiseren. “Ga niet afromen. Blijf de SDE besteden zoals nu, en maak er geen loterij van.”

Voorzitter Loek Hermans van Greenport Holland zou het doodzonde vinden als projecten met de innovatieve techniek geen doorgang zouden vinden. Niet alleen voor de Nederlandse tuinbouw, maar ook voor de mogelijkheden om de unieke innovatieve concepten te exporteren.

Betaalbare optie
Voorzitter Victor van Heekeren van het Platform Geothermie illustreerde dat om de hoeveelheid energie van de aardwarmtebron van Greenwell Westland op te wekken ongeveer 8 tot 10 grote windmolens van 3 MW geplaatst zouden moeten worden, of dat er 530.000 vierkante meter aan zonnepanelen nodig zijn om die hoeveelheid te realiseren. Waarbij het in het laatste geval, de productie-energie voor de panelen meegerekend, jaren duurt voordat zo’n installatie pas netto energie gaat leveren. Terwijl dat voor aardwarmtebronnen in een aantal maanden is uit te drukken.

“Geothermie is duur, maar een betaalbare optie. De 250 miljoen euro waarvoor met aardwarmteprojecten aanspraak gedaan is op de SDE, had 4 miljard gekost als dezelfde energie met andere duurzame opties was opgewekt.”

Jolanda Mourits van Economische Zaken gaf nog eens aan dat aardwarmte als duurzame energieoptie gestimuleerd wordt binnen het programma Kas als Energiebron. Met geothermie valt in de glastuinbouw 10 procent van het fossiele energiegebruik te reduceren, en met verdere uitkoeling via Het nieuwe Telen kan dat zelfs 20 procent worden.

Foto

 • Aardwarmte bronput

  Aardwarmte bronput

 • Installatie voor het ontgassen van het water, waarbij het vrijkomende gas via een aangepaste brander wordt benut voor verwarming van de kas.

  Installatie voor het ontgassen van het water, waarbij het vrijkomende gas via een aangepaste brander wordt benut voor verwarming van de kas.

 • Warmtewisselaar en pompen

  Warmtewisselaar en pompen

 • Filters voor het bronwater.

  Filters voor het bronwater.

 • Monitoring en bewaking van de processen.

  Monitoring en bewaking van de processen.

 • Onthulling van het digitale bord met besparingsresultaten.

  Onthulling van het digitale bord met besparingsresultaten.

 • Proosten op de gezamenlijke prestatie van het realiseren van het aardwarmteproject.

  Proosten op de gezamenlijke prestatie van het realiseren van het aardwarmteproject.

 • Aardwarmte heeft toekomst. Bij elk nieuw project wordt weer een efficiëntieslag gemaakt.

  Aardwarmte heeft toekomst. Bij elk nieuw project wordt weer een efficiëntieslag gemaakt.

Of registreer je om te kunnen reageren.