Glas

Nieuws

'Vooruitzichten appel- en perenmarkt lastig'

De Belgische veiling Haspengouw schetst in haar kerstuitgave van het veilingblad Veilklokje een tamelijk negatief beeld van de afzetmarkt voor appels en peren.

Bij een groot deel van de voorraad is de houdbaarheid een probleem. Ook is de voorraad groter dan verwacht en is nauwelijks zicht op de voorraad bij de leden. Dat betekent dat de veiling leden adviseert snel af te zetten, waarmee druk op de afzetmarkt zal blijven bestaan.

De veiling rekent voor dat veel meer peren in centrale bewaring lagen aan het begin van het seizoen. Waar nog aanvankelijk van een daling werd uitgegaan, lag de voorraad 60 procent hoger. Circa 40 procent daarvan werd te laat geoogst, waardoor nu veel peren een kortere houdbaarheid hebben en groter risico op inwendig bruin en hol. De veiling adviseert alleen peren uit de eerste pluk langdurig te bewaren en extra te controleren op bewaarcondities en hardheid van het fruit.

Verder stelt de veiling vast dat de binnenlandse consumptie een tik heeft gekregen door de kwaliteitachteruitgang. Die consumptiedaling raamt de veiling op 10 tot 20 procent, die alleen is goed te maken door voldoende strikt te sorteren op hardheid bij zowel peren als appels.

België is geen uitzondering op de Europese appel- en perenmarkt. De jongste voorraadcijfers wijzen op een 9 procent hogere appelvoorraad en 51 procent hogere perenvoorraad ten opzichte van een hele kleine voorraad eind 2012.

Haspengouw stelt verder vast dat het onvoldoende inzicht heeft in de voorraad bij leden. De enquête onder leden leverde te weinig informatie op, waardoor Haspengouw steeds verrast wordt met hogere aanvoer schilappels bijvoorbeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.