Glas

Nieuws

'Vicieuze cirkel dreigt voor onderzoek'

Fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie is zich terdege bewust van de moeite die de Nederlandse glastuinbouw zich moet getroosten om de leidende positie in de wereld te behouden. Maar de tuinbouw is niet de enige sector die de gevolgen ondervindt van de economische crisis.

Slob was gisteren op werkbezoek aan de Violierenweg in Bleiswijk en kreeg van Aad van den Berg (GreenQ) en Sjaak Bakker (WUR Glastuinbouw) te horen welke zorgen er zijn rond onderzoek en innovatie. "Als de maakindustrie uit een land verdwijnt, dan verdwijnt ook de innovatie", aldus Bakker. "In de tuinbouw vormen de tuinders die maakindustrie."

Doordat de tuinders een aantal slechte jaren achter de rug hebben is het vermogen om te investeren in innovatie ook sterk verminderd. De overheid is al langer bezig met een terugtrekkende beweging waar het het financieren van onderzoek en innovatie in de tuinbouw betreft. Slob kon echter weinig hoop bieden dat de overheid die investering zal gaan opvoeren als het bedrijfsleven er juist minder geld in steekt. De samenwerkende buren aan de Violierenweg maken zich zorgen om de vicieuze cirkel waarin de Topsector Tuinbouw dreigt te geraken. Van den Berg "De leercurve in tuinbouwonderzoek is nu eenmaal langer dan in andere industrieën. We hebben het gevoel dat bij Economische Zaken die nuance ondersneeuwt onder de bezuinigingsdrift."

Dat door het verdwijnen van de productschappen en de tijd die het kost om nieuwe structuren op te tuigen voor het ondersteunen van pre-competitief onderzoek, er twee of meer jaren verloren dreigen te gaan, dat is volgens de ChristenUnie-voorman in ieder geval niet op het conto van zijn partij te schrijven. "We weten allemaal dat de VVD daarin voorop liep."

Of registreer je om te kunnen reageren.