Glas

Nieuws laatste update:20 dec 2013

'Schot in verkoop glasgroentebedrijven'

Er is vraag naar glasgroentebedrijven, blijkt uit een reeks faillissementsafwikkelingen en gedwongen verkopen.

Zo is paprikabedrijf Hagrow in Belfeld deze week verkocht. De koopovereenkomst is gesloten tegen een waarde dicht bij de taxatie, laat curator Jeroen Hellendoorn weten. Er waren 20 partijen die interesse toonden, vier daarvan serieus. "Het hoogste bod kwam redelijk in de buurt van de onderhandse verkoopwaarde", stelt Hellendoorn. De nieuwe eigenaar wil – naast paprika – ook een andere teelt opstarten in de kassen.

De afgelopen twee weken waren ook transacties van grote bedrijven in Luttelgeest en Terneuzen, beide tomatenbedrijven van circa 10 hectare waar paprika's in zullen verschijnen. Ook het failliete Stargrowers werd overgenomen.

Van de failliete paprikabedrijven in Zandeweer (Groningen) en Velden (Limburg) is de situatie dat met partijen wordt onderhandeld over verkoop. Volgens curator Saskia van Gessel van Meijer & Van Gessel Advocaten is belangstelling voor het bedrijf in Zandeweer uit de regio zelf, maar ook ver daarbuiten. "Het is opvallend dat er toch zoveel belangstelling is voor een bedrijf in deze uithoek." Dinsdag is aan de geïnteresseerde partijen een verkoopmemorandum verstuurd met de start van de onderlinge verkoop per inschrijving. Die bieding staat voor iedereen open tot 24 december, laat de curator weten.

Dat de markt in beweging is, lijkt ook af te lezen uit de online verkoop van Zadelhoff. De afgelopen twee jaar zijn daar verschillende rondes geweest met veelal executieveilingen. Dat is dit jaar nauwelijks het geval, laat verantwoordelijke Robert Kat weten. "Dat was toen nodig omdat de markt vast zat, dat lijkt nu niet het geval."

Of registreer je om te kunnen reageren.