Glas

Nieuws

'Schade paprika kartelzaak groter dan boete'

De indirecte schade bij paprikatelers is enorm door de kartelzaak van de ACM (voorheen NMa).

Mogelijk is die schade al groter dan de boete die aanvankelijk werd opgelegd van 14 miljoen euro. Volgens Wim Grootscholten, voorzitter van Rainbow Paprika Telers, dringt dat besef niet voldoende door bij de autoriteit ACM, waarmee telers van Rainbow en FresTeem nu in een rechtszaak over de boete verwikkeld zijn. "Het is ongelooflijk. Degene die dit op zijn geweten heeft bij de ACM zou eens moeten kijken wat voor schade het heeft opgeleverd. Feitelijk staan de bedrijven op slot door de dreiging van boete. Als je dat optelt bij de schade aan de afzet en de lange duur waarop het onderzoek steeds plaatsvond. Ik heb geen woorden voor het optreden van de NMa en later ACM."

Grootscholten was vrijdag toehoorder in de rechtszaak in Rotterdam waar FresQ, Rainbow, FresTeem en Florpartners de ACM gedaagd hadden. De behandeling door de rechter gaf Grootscholten een goed gevoel door de nadruk die de rechter legde op het handelen van de ACM (voorheen NMa). Er is informatie achter gehouden, vertrouwelijke informatie toch rondgestuurd en ook lijkt het erop dat diensten binnen ACM hun boekje te buiten zijn gegaan.

De rechter heeft de ACM opgedragen opnieuw naar de boetes te kijken. Hij deed dat nadat de telersverenigingen stelden dat de boetes te hoog waren omdat ACM productomzet als boetegrondslag had genomen en niet de provisie-omzet. ACM moet de komende weken haar boeteberekening opnieuw bekijken.

Of registreer je om te kunnen reageren.