Glas

Nieuws

PvdA haalt uit naar glastuinbouw

Volgens PvdA-tuinbouwwoordvoerder Sjoera Dikkers heeft de glastuinbouw arbeidsvoorwaarden nog lang niet op orde.

In het tuinbouwoverleg afgelopen donderdag zei Dikkers dat er nog veel mis is in de relatie werkgever-werknemer. Ze haalde cijfers aan van inspecties waaruit bleek dat in 51 procent van de inspecties in kassen misstanden zijn gesignaleerd. Ze stelde dat misbruik van werknemers dus geen incidenten zijn, zoals LTO Glaskracht Nederland voorzitter Nico van Ruiten nog een week eerder zei in een ronde tafeloverleg tuinbouw.

Dikkers' onderbouwing met arbeidsmarktinspecties is opmerkelijk. Ze refereerde aan een onderzoek van afgelopen zomer naar arbeidsveiligheid. Daar is een percentage van 51 procent onder het landelijk gemiddelde. Dat ging vooral over het gebruik van riskante hoogwerkers in de kas.

De PvdA wil arbeid de komende jaren meer prioriteit geven. Volgens Dikkers is het keurmerk Fair Produce maar een eerste stap op weg naar eerlijk werkgeversschap. Supermarkten moeten meer verantwoordelijkheid nemen en arbeidsvoorwaarden een serieuze plaats geven in hun inkoopbeleid en ketenplannen. Ze riep Dijksma op meer te overleggen met supermarkten.

Of registreer je om te kunnen reageren.