Glas

Nieuws laatste update:9 dec 2013

Proef met erfpacht in Limburgse glastuinbouw

Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg hebben besloten tot een proef met erfpacht in het glastuinbouwgebied Siberië. Ze hopen zo drie telers over te halen tot het vestigen van hun bedrijf in Maasbree, goed voor driehonderd banen.

Mocht na drie jaar blijken dat de erfpachtconstructie een impuls geeft aan de gebiedsontwikkeling, dan wil het provinciebestuur dit instrument ook gaan inzetten in andere glastuinbouwgebieden.

Het idee voor een erfpachtconstructie is afkomstig van Wayland Developments, eigenaar van de meeste grond in het glastuinbouwgebied Siberië in Maasbree. De ontwikkelaar ziet de constructie als een mogelijkheid om de vastzittende markt in beweging te krijgen. Bij de constructie zijn telers goedkoper uit omdat ze geen grond hoeven te kopen, maar slechts een pachtvergoeding hoeven te betalen. Volgens Wayland hebben drie telers belangstelling. Dan gaat het om 62 hectare grond, waarvan 51 hectare kas, aldus Dagblad de Limburger. De grond zou voor tien tot twintig jaar in erfpacht worden uitgegeven. Greenport Venlo en Rabobank Venlo zijn onder bepaalde voorwaarden bereid om aan de constructie mee te werken.

Of registreer je om te kunnen reageren.