Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:17 dec 2013

Opnieuw tomatenkassen naar paprikateelt

Paprikabedrijf 4Evergreen gaat paprika telen in de overgenomen tomatenkassen in Terneuzen van Tomaholic.

"We zijn net bezig met de ombouw. De overgang vond juist plaats. We konden nog paprikaplanten bestellen voor half januari", zegt mede-eigenaar van 4Evergreen Robert Grootscholten. 4Evergreen krijgt door de overname een paprika-areaal van 60 hectare. Dat is inclusief huurkassen. Daarmee is 4Evergreen groter dan Hoogweg in Luttelgeest dat ook juist een tomatenbedrijf overnam en ombouwt naar paprikateelt.

Tomaholic kende al enige tijd problemen. Het bedrijf werd de laatste jaren geconfronteerd met lage tomatenprijzen. De Belgische onderneming had bovendien last van het faillissement van de oude ontwikkelaar Bio Glas.  Tomaholic viel buiten het faillissement, maar de Rabobank en havenbedrijf Zeeland Seaports verkregen een belang in de onderneming. Zij besloten om de grond en de opstallen van de tomatenkwekerij te koop aan te bieden.

Eén reactie

 • buffelende tuinder

  Toch weer lachen hé.....

  Bouw kas Tomaholic in Terneuzen gaat hard
  0194ALGEMEEN
  Op het tomatenbedrijf ‘Tomaholic’ dat de tomatentelers Piet de Schepper en Marc Temmerman samen gaan runnen in het glastuinbouwgebied Terneuzen worden op 15 december de trostomaten geplant.
  001_boerderij-image-GFA132707I01.jpg
  De naam Tomaholic, is een samenvoeging van TOMaat en workAHOLIC, legt Piet de Schepper uit. De Schepper leidt het bedrijf samen met Marc Temmerman die voorheen werkzaam was bij De Ruiter Seeds. Ook De Schepper heeft een paar jaar bij dit zaadbedrijf gewerkt.

  Korte bouwfase
  De bouw van de traditionele kas verloopt zeer voorspoedig. De Schepper: “In week 33 is Havecon begonnen en in week 38 moet de kas dicht zijn.” De telers hebben bewust voor zo’n korte bouwfase gekozen vanwege de kosten.

  Grootste kostenposten beheersen
  In het totaal wordt er 10 hectare kas gebouwd op een kavel van 26 ha grond. Het bedrijf kan nog uitgroeien tot 20 hectare. De telers hebben gekozen voor een teelt met weinig risico’s . “Welk ras het wordt, weten we nog niet”, zegt De Schepper. De twee deinzen er niet voor terug om in deze tijden een nieuwe kas te bouwen. “Als je investeert, kijk je juist naar de mogelijkheden en kosten op de langere termijn. We geloven in het duurzame energieconcept. We hopen de twee grootste kostenposten, energie en arbeid, goed te kunnen gaan beheersen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.