Glas

Nieuws

NVWA: geen fruitmot rond besmet paprikabedrijf

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft in een straal van twee tot drie kilometer rond het besmette Nederlandse paprikabedrijf geen Afrikaanse fruitmot meer aangetroffen.

Er is op dertig bedrijven onderzoek gedaan. Op het betreffende paprikabedrijf werden eind oktober tijdens standaard monitoringswerkzaamheden enkele volwassen exemplaren en een larve aangetroffen. Het bedrijf – de NVWA doet geen mededeling over de locatie in Nederland – ligt in de buurt van bedrijven met import uit streken waar de mot veel voorkomt. Het onderzoek van de NVWA richtte zich daar in eerste instantie op. De NVWA kon nog niet zeggen of de herkomst daarmee wel is bepaald.

Binnen een week had staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken in november een vrijstelling afgegeven voor de werkzame stof deltamethrin. Het bedrijf is bij de teeltwisseling behandeld met het middel. Als bij een nacontrole geen fruitmot meer wordt aangetroffen is ook dit bedrijf officieel schoon verklaard.

De NVWA noemt de Afrikaanse fruitmot een quarantainewaardig organisme. Het bedrijf mocht de laatste weken van het teeltseizoen gecontroleerd afzetten. Het plantmateriaal is vernietigd. Sinds 2012 zijn telersverenigingen verantwoordelijk voor de monitoring op de fruitmot. Zo'n programma is ingezet na de vondst van de Afrikaanse fruitmot eind 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.