Glas

Nieuws

Turkse paprika zit Nederlandse in de weg

De import van Turkse paprika in Duitsland is tussen 2008 en 2012 met 75 procent gegroeid. Daarmee is het na Israël de grootste paprikaleverancier van buiten de EU geworden.

Opvallend is dat de Turkse paprika's veel vroeger dan de Spaanse op de Duitse markt verschijnen. Daarmee zit het de Nederlandse export in de weg.  In week 36 van dit jaar was bijna de helft van de import van groene paprika's afkomstig uit Turkije. Dit marktaandeel stond toen bijna gelijk aan dat van Nederlandse groene paprika. Vanaf week 38 drukten de Spaanse groene paprika's de Turkse import tijdelijk terug. Vanaf week 42 ging ook het aandeel Nederlandse groene paprika's snel achteruit door de Spaanse toevloed. Dit blijkt uit cijfers van Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung (BLE).

In week 50 had Turkije al weer een aandeel van 34 procent in de Duitse import van groene paprika's, tegen 56 procent uit Spanje, 7 procent uit Marokko en 3 procent uit Nederland.  Bij gekleurde paprika is het Turkse aandeel veel kleiner. In week 50 kwam 11 procent van de rode paprika's en 5 procent van de gele paprika's uit Turkije.

Goede prijzen

Daarnaast valt op dat het Turkse importproduct erg goed betaald wordt. De gemiddelde prijs lag in week 50 aanzienlijk hoger dan Spaanse en zeldzaam aanwezige Nederlandse rode en gele paprika. Voor de rode Turkse paprika werd gemiddeld €2,24 per kilo betaald, tegen €1,67 voor Spaanse, €1,70 voor Nederlandse en €1,53 voor Israëlische. Bij product uit alle andere landen was de gemiddelde prijs lager dan vorig jaar, terwijl Turkse gele en rode paprika als enige hogere prijzen lieten noteren.

De gemiddelde prijs van Turkse groene paprika lag in week 50 voor het eerst dit seizoen wat lager dan in 2012. Maar tot de tweede week van november was de prijs veruit het hoogst van de afgelopen vier seizoenen. Gecombineerd met de grotere volumes maakt de Turkse paprika een flinke omzetgroei door op de Duitse markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.