Glas

Nieuws

Hogere tomatenheffing VS in beoogd Nederlands model

Voor het komende afzetseizoen in Florida verwachten tomatentelers en handelaren een 56 procent hogere heffing te betalen voor marketing.

Het voorstel kan als 'marketing order' opgelegd worden aan 80 handelaren en 100 tomatentelers. Ook in Nederland wordt nagedacht over een systeem waarbij het ministerie op voordracht van de sector maatregelen kan opleggen, maar dat zal waarschijnlijk niet over marketing gaan.

De Florida Tomato Committee heeft dat voorstel besproken. Met dat geld worden ondermeer activiteiten voor marktontwikkeling en een specialtyprogramma bekostigd. Over de verwachte kilo-opbrengst van 68 cent is dat een bijdrage van 0,4 procent, dus nog geen halve cent per kilo.

De Amerikaanse markt heeft geen direct belang voor de Nederlandse teelt, de uitvoer naar de VS is ver teruggezakt na fytosanitaire discussies, maar de marktstructuur in de VS heeft wel model gestaan in discussies over de toekomstige structuur in Nederland na het verdwijnen van het Productschap Tuinbouw. In Florida – één van de belangrijkste tomatenstaten – werken tomatentelers in de Florida Tomato Committee.

Of registreer je om te kunnen reageren.