Glas

Nieuws

'Duitse kas op achterstand door extra bouweisen'

In Duitsland bestaat de vrees dat extra bouweisen aan kassen zal leiden tot achterstand op internationale concurrentie.

Met name de voorziene toename van sneeuwval in Duitse gebieden kan leiden tot aanscherping van bouwvoorschriften. De Duitse tuinbouwkoepel ZVG werkt daarom aan een onderzoek om argumenten te verzamelen tegen de bouweisen waardoor zwaardere constructies tot hogere bouwkosten en lagere lichtinval leiden.

Zo vragen de Duitse onderzoekers telers en eigenaren van kassen om foto's in te sturen van verwarmde en koude kassen net na de sneeuwbui en opvolgende periode van drie tot 12 uur of nog later. Daarmee moet duidelijk worden wat het effect is van gladde schuine oppervlaktes en verwarming. Daardoor kan sneeuw ophopen en tot meer druk leiden.

Niet duidelijk is hoe de bouwvoorschriften zich verhouden tot Nederlandse en wat de kostenstijging is voor telers in Duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.