Glas

Nieuws

Duits glasgroentegebied luidt noodklok

Jonge glasgroentetelers op het Zuid-Duitse eiland Reichenau moeten ruimte krijgen om nieuw te bouwen.

Alleen zo is er toekomst voor tuinbouw op het eiland. Dat zegt Johannes Bliestle, directeur van coöperatie Reichenau Gemüse. Op het eiland zijn wel vijfhonderd kassen, maar van gemiddeld 1.000 vierkante meter. Reichenau is na Oost-Friesland met afzetorganisatie Papenborg het tweede komkommergebied in Duitsland.

De vernieuwing stokt nadat vijf telers in 2012 nog 11 hectare moderne paprikateelt opzetten op Reichenau, voor Duitse begrippen een aardverschuiving. Bliestle: "Het is niet vijf voor twaalf, maar vijf over twaalf. Jonge telers die niet kunnen uitbreiden gaan weg uit dit gebied. Dan is het straks gebeurd met de teelt in deze regio." Op het eiland is discussie over een mogelijke uitbreidingslocatie van tien tot 15 hectare dat in een natuurbeschermingsgebied ligt. Met de lokale overheid wordt al jaren gesproken over mogelijke herstructurering van de teelt op het eiland.  Burgemeester Wolfgang Zoll stelt dat de teelt ook moet meedenken om de gevolgen voor de natuur beperkt te houden. Zo zouden kassen geruimd moeten worden voordat de nieuwbouw plaatsvindt, erkent ook Bliestle.

Reichenau Gemüse breidt de locatie op het eiland uit door een grotere vraag naar speciale verpakkingen en aanvoer van het vaste land. Daarvoor stak het bedrijf 3,5 miljoen euro in de nieuwbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.