Glas

Nieuws

Cruciale PT-besluiten GMO voor overdracht

Het Productschap Tuinbouw (PT) moet vlak voor het overdragen van GMO-uitvoeringstaken naar Economische Zaken nog besluiten over de GMO-erkenning van coöperaties Door en Harvest House.

Met een publicatie van de GMO-regeling in de Staatscourant dinsdag wordt die uitvoeringstaak voor GMO officieel overgenomen door minister van Economische Zaken Henk Kamp.

Die laatste besluiten van het PT zijn een belangrijke stap in een lang traject waarin de GMO-erkenning van FresQ in 2012 werd geschorst en FresQ de erkenning uiteindelijk opgaf. De opstelling van het ministerie in deze kwestie heeft glasbedrijven feitelijk op slot gezet, stelde de Rabobank recent in een rondetafeldiscussie in de Tweede Kamer. Het is namelijk niet duidelijk wat voor terugvordering deze bedrijven boven het hoofd hangt. Het ministerie heeft de laatste jaren de uitvoering van GMO namelijk al meer onder haar controle gebracht.

De nieuw gepubliceerde GMO-regeling van vandaag in de Staatscourant kent verder geen wijziging, stelt Hans van Es, directeur van DPA, de koepel voor afzetorganisaties. "Er wordt op Europees niveau wel over wijzigingen gesproken, maar dat zal niet eerder dan 2015 of 2016 ingaan." DPA wil een andere terugvordering van GMO-subsidie terugdraaien voor teeltmaatregelen als enten. De GMO-uitvoering ligt in handen van staatssecretaris Sharon Dijksma. Ondanks de overname van taken door EZ blijft de GMO-afdeling in 2014 fysiek wel in het PT-kantoor gevestigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.