Glas

Nieuws

BelOrta onderzoekt 'trage veilklok' voor groente

Is er ruimte voor een trage veilklok op de afzetmarkt van groente, gelijk aan een bemiddelingssysteem als Service2Fruit met een biedtermijn van een week?

Zo'n veilsysteem voor fruit (houdbaar vers) kan mogelijk ook voor dagverse producten van meerwaarde zijn. Dat zegt directeur van BelOrta Chris de Pooter. "We bestuderen het, er is nog geen besluit over zo'n automatisch bemiddelingssysteem."

Een gelijksoortig bemiddelingssysteem als Service2Fruit heeft prijszettende effecten op de fruitmarkt. Dat zou voor tomaten of andere dagverse producten ook dat effect kunnen hebben.

De afgelopen jaren zijn vaker ideeën uitgewerkt voor online verkoopsystemen voor groente, ook in Nederland. Best of Four is zo'n partij waarmee ook Belgische veilingen in ieder geval gesproken hebben. Het is niet duidelijk hoe de plannen zich verhouden tot die eerdere initiatieven.

BelOrta maakte vrijdag bekend dat de fusie is beklonken met fruitveiling Borgloon. Na drie jaar fuseren kondigde de Belgische marktleider een fusieloos 2014 aan na drie jaren van samenvoegingen. De Pooter: "We moeten consolideren en culturen bij elkaar brengen."

De sterke groei in omzet tot 370 miljoen euro betekent niet dat de afzetorganisatie stopt met samenwerken met andere partijen in België en Nederland. "We zeggen dat omdat rond fusies altijd emoties voorkomen. In Limburg wordt geroepen dat we nu zelfstandig gaan. Maar dat is niet zo, we zetten alle samenwerking door."

Of registreer je om te kunnen reageren.