Glas

Nieuws 1 reactielaatste update:20 dec 2013

Agriport A7 moet andere teelten trekken

Het Noord-Hollandse glastuinbouwgebied Agriport A7 heeft andere soorten teelt en telers nodig om echt te slagen in de strategie 'verstuin van Noordwest-Europa' te worden.

Differentiatie is dus nodig om synergie te vergroten. Dat stelt Greenport Noord-Holland Noord in een toekomstvisie over de glastuinbouwgebieden Noord-Holland: Agriport A7, Grootslag en Alton. Nu is de teelt van tomaat en paprika dominant in dat gebied.

Voor het glasgebied Grootslag is het zaak de samenwerking met de zaadteelt aan te gaan in Seed Valley en te werken aan bio based teelten, de productie van grondstoffen voor bijvoorbeeld medicijnen.

Ook zouden Noord-Hollandse tuinders zich met proeftuin Zwaagdijk meer moeten inzetten bij de ontwikkeling en onderzoek naar innovaties, zoals LED of robotisering.

Verder zou de glastuinbouw met vollegronds- en bollenteelt, zaadveredeling en wellicht rundveehouderij nieuwe marktinnovaties kunnen verkennen en implementeren.

Het oudere gebied Alton kent meerdere bedrijven die te koop staan. Voor dit gebied is herstructurering nodig. Daarnaast zouden tuinders in het gebied zich samen moeten inzetten op het aantrekken van exclusieve kleine teelten.

Eén reactie

  • A.C. Karsten

    computers is een nieuwe teelt, Microsoft koopt 35 ha

Of registreer je om te kunnen reageren.