Glas

Nieuws

Aardwarmte bij Wijnen Square Crops draait 'eindelijk'

Na bijna een jaar van herstelwerkzaamheden draait de aardwarmtebron op Californië nu op volle toeren. Wijnen Square Crops kan er in het nieuwe teeltseizoen 32 hectare mee verwarmen.

Aanvankelijk leken de vooruitzichten van het geothermieproject erg gunstig. De eerste twee geothermiebronnen die bij Wijnen Square Crops waren geboord hadden een debiet van maar liefst 240 kuub water van 80 graden per uur vanaf een diepte van 2100 meter. Later kwamen echter problemen met de injectieput naar voren. Afgelopen jaar stond daardoor in het licht van reparaties en het uitwerken van alternatieven. Uiteindelijk werd er een derde put in gebruikt genomen. De problemen in de tweede zijn immers nog niet opgelost. Al is de huidige capaciteit niet hoger dan 150 kuub per uur, Pieter Wijnen is opgelucht. "We werken al sinds 2009 aan dit project. Dan is het prachtig als het eindelijk gaat draaien. Er zitten nog wat restricties op maar die zullen er eerdaags ook wel afgaan. Gelukkig is het net operationeel voor de echte winter intreedt."

Vervolgproject komt eraan

Het hele project is uitgevoerd door Californië Wijnen Geothermie, een joint venture van gebiedsontwikkelaar Californië en Wijnen Square Crops. Omdat het gebied geologisch een witte vlek was, moest de diepe ondergrond eerst in kaart worden gebracht. Daarna is een masterplan opgesteld om de concessies voor het tuinbouwgebied (totaal 270 hectare, waarvan 120 bebouwd of gereserveerd) eerlijk te verdelen. Bij Wijnen werkt nu het eerste doublet. Op dit moment wordt ook al gewerkt aan het volgende aardwarmteproject. Hiervoor is een samenwerkingsverband opgericht met tomatenteler Roland Gielen en komkommerteler Frank van Lipzig. Ook hier is Californië mede-initiatiefnemer om dit project van de grond te tillen. De Garantieregeling en de SDE+ zijn inmiddels beschikt. Op dit moment vindt de zogenaamde 'self-assessment' plaats. Naar verwachting start de boring in het derde kwartaal van 2014.

Of registreer je om te kunnen reageren.