Glas

Nieuws

Aardwarmtebron Koekoek moet in januari draaien

De glasgroentebedrijven in de Koekoekspolder (IJsselmuiden) verwachten in de tweede week van januari weer gebruik te maken van aardwarmte.

Dan hoopt warmtebedrijf Greenhouse Geopower de problemen met de aanslag van licht radioactief materiaal in de installatie te hebben opgelost. Vanaf juli ligt de bron stil.

Aanvankelijk wilden de bedrijven in december de leidingen spoelen en aanpassingen verrichten waardoor niet opnieuw aanslag plaatsvindt. Die datum werd niet gehaald doordat de financiering niet rond was en nog extra onderzoek nodig was. De gemeente Kampen lijkt nu bereid 135.000 euro extra te lenen aan het warmtebedrijf naast 265.000 euro van de provincie. Met de toezegging van het ministerie van EZ van een half miljoen euro voor extra kennisontwikkeling lijkt ook Den Haag bij te springen om 'kennisontwikkeling' te verrichten. Dit is namelijk een nieuw probleem bij aardwarmte.

De gemeente Kampen heeft ook de aflossingsverplichtingen opgerekt voor de tuinders. De lening van 2,2 miljoen euro mag straks in 20 jaar in plaats van de afgesproken 15 jaar worden afgelost. Volgens het CDA  is de doorgang van het project van levensbelang voor de betrokken tuinders. Bovendien is er nog tachtig hectare grond te koop in Koekoek. Het slagen van dit experiment kan daarbij helpen, verwacht het CDA.

Of registreer je om te kunnen reageren.