Glas

Nieuws

‘Stevig inkomenverlies glasteler door zuivering’

Veel glastuinbouwbedrijven verliezen teveel inkomen bij gedwongen investering in zuivering met koolfilter.

 

Het inkomensverlies zou gemiddeld daardoor ver boven de acceptabel geachte grens van 5 procent uitkomen. Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI en onderzoeksbureau CLM naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van geplande overheidsmaatregelen om de normoverschrijdingen in 2018 minstens 50 procent te reduceren.

Uit het rapport blijkt dat circa 40 procent van de bedrijven al zuivering toepast. Zij kunnen volstaan met de aankoppeling van een koolfilter. Daar zijn de jaarkosten betaalbaar. Voor de bedrijven die nog geen maatregelen hebben genomen komt ook een gefaseerde aanschaf van zuiveringssysteem en latere aanschaf van een koolfilter boven de betaalbaarheidsgrens van 1 procent saldoverlies of 5 procent inkomensverlies. Het LEI berekende dat telers bij een extra kostenpost van 2.300 euro al een inkomensverlies van gemiddeld 5 procent voelen. De jaarlijkse kosten van zuivering met koolfilter liggen gemiddeld op 9.800 euro, blijkt uit de berekening. Voor grotere bedrijven is het inkomensverlies beter op te vangen.

De onderzoekers stellen dat voor 2023 de overschrijdingen met 90 procent moeten worden teruggedrongen. Dan moet ook naar andere emissiesoorten worden gekeken, waaronder de atmosferische depositie in de glastuinbouw. Als de glastuinbouw niet voldoet aan de normen zal de overheid toelatingshouders verantwoordelijk stellen en kunnen uiteindelijk toelatingen vervallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.