Glas

Nieuws 2 reacties

Rabo: bedrijven op slot door GMO-problemen

De dreigende terugbetaling van GMO-gelden door glastuinbouwbedrijven zet bedrijven op slot.

Dat zei Ruud Huirne, directeur agri en food van Rabobank Nederland, in de hoorzitting tuinbouw in de Tweede Kamer waarin over de tuinbouwvisie van staatssecretaris Sharon Dijksma werd gesproken. Huirne duidde op het intrekken van de GMO-erkenning van FresQ, waarbij het niet duidelijk is of de vereniging de terugbetaling ook op telers moet verhalen.  "Er is een impasse tussen de overheid en telersverenigingen over deze terugbetaling. Zolang die onduidelijkheid bestaat, zitten deze bedrijven op slot. Het is nu niet duidelijk of en wanneer of hoeveel deze bedrijven moeten terugbetalen. Ze komen bij ons voor kassen in het buitenland en dat zijn niet de kleinste bedrijven, maar feitelijk zorgt de situatie ervoor dat ze op slot zitten. En we verliezen tijd. Als deze situatie vijf jaar aanhoudt, hoeft het niet meer."

Burgemeester Sjaak Van der Tak van de gemeente Westland en Greenportsbestuurder sprak zijn verbazing uit over het beleid voor herstructurering. Dijksma vindt dat provincies en gemeentes daarin leidend zijn, maar volgens Van der Tak moet de centrale overheid de regie nemen. Huirne vindt dat het tijd wordt om stappen te zetten op gebied van herstructurering. Verouderde bedrijven zijn nu remmend voor bedrijven die vooruit willen. Telers die doorgaan omdat hun bedrijf onverkoopbaar zijn, zouden een uitweg geboden moeten worden.

Laatste reacties

  • Frank Hollaar

    Wat een ongelooflijke en onbegrijpelijke impasse is dit aan het worden. Enerzijds zeer ambitieuze plannen met de tuinbouw en een Topsectorenbeleid, waarmee we de innovatieve wereldspeler moeten blijven, anderszijds een zelfde overheid die samen met Brussel allerlei interpretatieproblemen heeft met GMO. De banken doen even niets, want vanuit de donkere GMO wolk kan het weleens gaan storten. Overheid, zet ergens een streep onder het verleden en richt je vizier samen met de ondernemers weer op de toekomst. Voor levensvatbare bedrijven is er toekomst, maar houdt die niet met deze GMO kwestie in een wurggreep. Dan is de schade uiteindelijk groter (voor iedereen).

  • s heuvel

    gewoon, terug betalen die GMO word het landschap om te tuinen ook weer eerlijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.