Glas

Nieuws

Rechter: telers Batavia recht op Ehec-steun

Het Productschap Tuinbouw is door het College van Beroep voor het Bedrijfsleven teruggefloten.

Het PT had tijdens de Ehec-crisis de steunaanvraag voor telers van vereniging Batavia niet mogen uitsluiten van behandeling. Het gaat om twee grote glasbedrijven die grote schadebedragen via de telersverenigingen hadden ingediend in 2011, maar dus geen steun ontvingen. Volgens voorzitter Aad Buitenhek van Batavia bestaan beide bedrijven nog en betekent het dat deze bedrijven alsnog recht hebben op bedragen van 'meer dan tienduizenden euro's'.

Het PT nam de aanvraag niet in behandeling omdat de GMO-erkenning van Batavia was geschorst op dat moment. De rechter oordeelt anders en stelt dat het PT alsnog de steunaanvraag moet beoordelen. De telers kunnen daarmee waarschijnlijk nog een tegemoetkoming voorzien.

Deze specifieke steun van de EU kwam ook toe aan niet-georganiseerde producenten die schade hebben geleden. Het gaat in dit geval dus niet om steun die alleen aan erkende producentenorganisaties toekomt, stelt de rechter. De schorsing kan daarmee geen reden zijn om de aanvraag niet te behandelen.

In september oordeelde datzelfde college nog dat het PT juist heeft gehandeld door de GMO-erkenning van telersvereniging Batavia in 2011 in te trekken. Batavia had het beroep ingesteld om een GMO-intrekkingsbesluit aan te vechten en enkele miljoenen aan GMO-gelden te vorderen voor de oud-leden. Sinds de intrekking zijn de leden naar andere verenigingen vertrokken. Over GMO loopt nog één rechtszaak, aldus Buitenhek.

Of registreer je om te kunnen reageren.