Glas

Nieuws

Omwonende krijgt geen planschade voor kas

De Raad van State heeft bij een hoger beroep over een mogelijke glasbestemming voor een gebied geen planschade toegekend aan een omwonende.

Deze inwoner van Aalsmeer voelt zich benadeeld door een nieuw bestemmingsplan waardoor kassenbouw in haar directe omgeving aannemelijker wordt. De gemeente Aalsmeer had zo'n aanvraag al afgewezen en de Rechtbank Noord-Holland ook.

De omwonende stelde op basis van het oude bestemmingsplan dat nieuwbouw van kassen zeer onwaarschijnlijk was. Zij toonde met rapportages aan dat glastuinbouw in dat gebied niet rendabel kan zijn. Dat argument telt niet voor de rechter en de gemeente, blijkt uit de uitspraak. In het oude bestemmingsplan was glastuinbouw in principe ook mogelijk, waardoor de verandering van het bestemmingsplan voor de omwonende geen verslechtering betekent. Dat de waarde van de woning daalt, is daarmee niet aangetoond. De bestemming wijzigde in 2008 van agrarisch naar 'uit te werken bedrijfsdoeleinden'.

Of registreer je om te kunnen reageren.