Doorgaan naar artikel

Grote introductie voor trosmiddel Nun09008

Vorige week is het miljoenste zaadje gezaaid van het nieuwe trosmiddel tomatenras Nun09008 TOF van Nunhems. Dat betekent dat er komend seizoen meteen 80 hectare van komt te staan in voornamelijk Nederland en België.

Plantenkwekerij Vreugdenhil zaaide het miljoenste zaadje voor planten die voor Tomatenkwekerij Schenkeveld zijn bestemd. Nunhems trakteerde beide bedrijven op taart. Afgelopen seizoen heeft Nun09008 in veel proeven gestaan, waaronder op Proefcentrum Hoogstraten. Daar realiseerde het ras tot eind augustus een 7 procent hogere productie ten opzichte van het referentieras Diamantino (Enza), dankzij een hoger gemiddeld vruchtgewicht (135 gram). Ook in kwaliteit voldeed hij er goed. De hoge productie in de Belgische proeven was geen uitzondering, volgens sales specialist Harm Ammerlaan van Nunhems. “Hij heeft een hoog productiepotentieel, is daarbij snel in productie en heeft een goed uithoudingsvermogen. De groene delen van de tros zijn erg sterk en de stevige tomaten zijn dieprood, goed houdbaar en hebben een goede smaak (brix 5).” Het ras heeft als extra voordeel dat het intermediair resistent is tegen echte meeldauw (Oidium).

Succesnummer

Door het succes is Nun09008 in Nederland in een klap het op twee na belangrijkste ras geworden in het trosmiddel segment, na Cappricia en Tourance. Dit is des te opmerkelijker omdat Nunhems lange tijd geen rol van betekenis speelde in de tomatenteelt. Eind november krijgt het nummer van Nunhems een naam.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin