Glas

Nieuws laatste update:25 nov 2013

'Export techniek levert meer op dan tomaten'

Export van techniek en kennis over innovatieve glasgroenteteelt levert meer op dan de fysieke handel in die glasgroente.

Volgens Rabobankdirecteur (food en agri) Ruud Huirne is dat een realistisch beeld. "De eerste vraag die kennisbedrijven stellen als ze in het buitenland satellieten openen, is hoe ze het daar verdiende geld terug in Nederland kunnen krijgen om te investeren in innovatie, zonder die markt daar uit te melken."  Hij zei dat tijdens de hoorzitting tuinbouw in de Tweede Kamer donderdag.

Volgens Sjaak van der Tak, burgemeester van de gemeente Westland en Greenportsbestuurder, moeten niet alle kaarten gezet worden op techniek en kennis. De Nederlandse tuinbouw dankt haar vooraanstaande positie in het buitenland vooral aan de 'topproducten' van Nederlandse telers.

Volgens Huirne moet ook geïnvesteerd worden in de productie in Nederland door bijvoorbeeld herstructurering. "Als de Nederlandse thuismarkt erodeert kunnen vitale functies wegvallen. Het is belangrijk dat Nederland een kraamkamer blijft." Ook volgens John van Ruiten, directeur van Naktuinbouw, is de thuismarkt belangrijk om techniek en uitgangsmateriaal te ontwikkelen waar de 'kinderziektes uit verdwenen zijn'.

Of registreer je om te kunnen reageren.