Glas

Nieuws laatste update:26 nov 2013

Duijvestijn: beter eerder gestopt dit tomatenjaar

De opbrengsten van de late tomaten liggen op 30 tot 40 procent van de kostprijs op dit moment.

"We hadden beter niet door kunnen gaan". Dat zei tomatenteler Peter Duijvestijn donderdag in een hoorzitting over tuinbouw in de Tweede Kamer.

Hij gaf het voorbeeld over zijn eigen bedrijf om het idee van keteninnovatie te verbeelden. Teveel telers zijn met de korte termijn bezig, terwijl keteninnovaties op lange termijn een steviger positie op de afzetmarkt kunnen opleveren, stelde hij. Duijvestijn, bestuurder van de stichting STAP gaf een voorbeeld over buitenlandse productie. "Spanje doet het slim. Die zeggen: Wil je onze paprika met kerst? Dan moet je die afnemen van oktober tot juni. Daardoor komt het dat Nederlandse paprika zo weinig opbrengt in oktober.  Als wij in Spanje productie hebben, zouden we jaarrond kunnen leveren en zelf dit soort dingen doen." Nederlandse teelt is te verdeeld, terwijl nieuwe verdienmodellen nodig zijn, stelde hij.

Volgens de Cofortateler klopt het beeld dat banken minder scheutig zijn met financieringen, maar is dat voor Duijvestijn nog geen probleem. "We hebben op tijd de bakens verzet. Je ziet wel dat je je innovaties meer moet uitleggen."

Of registreer je om te kunnen reageren.