Glas

Nieuws 1 reactie

Doorbraak kan export groente zeker stellen

Nederlandse handelaren in groente en sierteelt steken 160.000 euro in het verder ontwikkelen van CO2-behandeling om exportpartijen groente en planten vrij te houden van plagen als trips en Tuta absoluta.

Met die garantie heeft Nederland betere kansen de export van tomaat naar de Verenigde Staten (VS) te hervatten. Nu is die export gehinderd door strikte Tuta absoluta-regels voor de teelt.

Uit proeven in 2013 blijkt dat Controlled Atmosphere Temperature Treatment (CATT) grote kansen biedt voor de Nederlandse tuinbouw. In deze behandeling wordt lucht met verhoogde CO2-concentratie en een verlaagd zuurstofgehalte bij een iets verhoogde temperatuur toegediend aan besmet plantmateriaal. Die behandeling doodt trips, Tuta absoluta, maar ook tijgermug in importplanten en aaltjes.

De CATT-methode kan een garantie zijn op schoon product en daarmee exportmarkten verzekeren, verwacht ook het PT. Quarantaine organismen vormen een cruciaal probleem in de internationale handel. Zowel de import als de export worden regelmatig verstoord door belemmeringen als gevolg van (vermoedelijke) aanwezigheid van quarantaineplagen.

Uit de financieringsaanvraag bij het Productschap Tuinbouw blijkt dat teelt niet bijdraagt aan dit onderzoek.

Eén reactie

  • U Stoll

    De CATT methode is in de periode 2005 - 2008 ontwikkeld vanuit de aardbeiensector ter bestrijding van aardbeimijt. Zowel de vermeerderaars (via Plantum) als de telers (via LTO) hebben flink geinvesteerd in de ontwikkeling van deze methode.
    Het is mooi om te zien dat deze methode nu overgenomen wordt door partijen verderop in de keten. Daar waar noodzakelijk zullen telers en vermeerderaars van aardbeien hun kennis delen met de ketenpartijen.

Of registreer je om te kunnen reageren.