Glas

Nieuws laatste update:17 okt 2013

'We gaan de laatste tomaten als trossen oogsten'

"We hebben pas op 23 september een klein kopje uit de plant gehaald, want we willen tot begin december doorgaan", zegt Ferry Adegeest van TVA-Growers in Berkel en Rodenrijs. Daarbij zal hij de laatste zes trossen aanvoeren als trostomaten.

"We  hebben deze trossen op vijf tot zes vruchten gepunt, afhankelijk van de sterkte van de tros. Beugelen of schrappen doen we niet, want we verwachten dat de stelen sterk genoeg zijn om niet te knikken voordat de tomaten uitgedikt zijn." De keuze voor trostomaten is ingegeven door de slechte prijsvorming van losse tomaten in het najaar. "We plukken waarschijnlijk in week 42 de aangebroken trossen nog leeg en gaan de rest van de trossen knippen want de prijzen zijn nu al erg slecht", zei hij halverwege vorige week.

Zuinig stoken

Halverwege week 41 is ook de laatste bloei verwijderd. Adegeest teelt nu rustig aan en probeert zo weinig mogelijk gas te verstoken. "We halen nog wel etmaaltemperaturen van boven 18 graden, maar alleen met behulp van de zon. Dan kan het nog wel 27 graden worden." Vanaf 17 uur wordt afgelucht naar 13 graden en vanaf middernacht tot 6 uur opgestookt naar 17 graden. Vanaf half september gaat het scherm in de nanacht dicht als het verschil tussen gewenste stooktemperatuur en buitentemperatuur groter wordt dan 4,5 graden. "In de vroege ochtend loopt de rv op tot 95 procent, maar dat geeft tot nu toe geen problemen. Ik heb er het hele jaar pas twee Botrytis planten uitgehaald . Die lage Botrytis-druk hebben we mede te danken aan het middel Luna dat we nu vier keer gebruikt hebben."

Minder Macrolophus

Tot nu toe weet Adegeest het wekelijks gasgebruik te beperken tot 0,5 kuub per vierkante meter. Dit seizoen, tot eind week 40, heeft hij 27 kuub per vierkante meter verstookt. "Ik hoop de komende acht weken hooguit nog 6 kuub extra te gebruiken."
Ondanks de lage stookinstellingen staat het gewas er nog 'gifgroen' bij. Lange tijd was er, dankzij het bijvoeren, een grote populatie Macrolophus, maar die neemt nu toch wel af. Daardoor komt wittevlieg meer opzetten. "Vorig jaar moest ik de wittevlieg op het laatst nog bestrijden. Met Oberon zou kunnen, maar dat werkte dit voorjaar niet geweldig. Gazelle werkt wel goed, maar daarmee ben je ook alle Macrolophus kwijt."

Uniforme kleur door vaccineren

Opvallend is hoe goed de vruchtkwaliteit het hele jaar geweest is. "Ook de laatste anderhalve maand was de kwaliteit helemaal super. Wat vooral opvalt is dat de tomaten prachtig uniform gekleurd zijn. Dat komt toch door het vaccineren met de zwakke stam van pepinovirus, die van DCM. Bij sommigen in de excursiegroep die er later pepino in gekregen hebben, zie je problemen met vlekkerige wankleurigheid. Sommige afnemers zijn daar toch gevoelig voor. Dan is vaccineren toch erg interessant." Toch weet Adegeest nog niet of hij het volgend seizoen opnieuw gaat doen. "Het gevoel blijft tegenstrijdig. In het begin zag je het behoorlijk in de  kop, maar bij Arvento schijnt dat wel erger te zijn dan bij andere rassen. Van de andere kant: als je die mooie kwaliteit door de zomer heen ziet..."

Over op snoeptomaatjes

Voor volgend seizoen staan er ingrijpende veranderingen op stapel. "We gaan overschakelen op Candiezz-snoeptomaatjes voor Van Nature. Er gaat dus wel wat veranderen, maar dit is voor ons de kans om markt- en klantgerichter te gaan ondernemen."

Of registreer je om te kunnen reageren.