Glas

Nieuws 2 reacties

Vleesvervanger uit glasgroenten

Producent van groentesap Provalor uit Vijfhuizen heeft een nieuwe generatie vleesvervangers op de markt gebracht gemaakt van glasgroenten.

 

 

Jaarlijks belandt 40 miljoen kilogram gezonde, maar kostbare groenten uit de Nederlandse glastuinbouw op de composthoop. Door hun kleur of formaat lijken zij ongeschikt voor de verkoop. Het vlees ligt onder de naam Proviand in de schappen van Albert Heijn

De basis van deze nieuwe vleesvervangers zijn de groentevezels van sapproducent Provalor. Het bedrijf heeft een proces ontwikkeld om onoplosbare groentevezels uit groente te raffineren. Deze onoplosbare groentevezels worden vermarkt onder de naam 'Veggiefiber' en zijn functioneel in vegetarische producten, kaas, vleeswaren, sauzen en salades.
Provalor voerde een haalbaarheidsonderzoek en een onderzoeks- en ontwikkelingstraject uit. Dit proces vond plaats binnen de SBIR Agrologistiek en Biomassa van het ministerie van Economische Zaken. Het onderzoek richtte zich op het hergebruik van gezonde groenten. Het bedrijf heeft de Veggiefibers binnen SBIR ontwikkeld en de nieuwe generatie vleesvervangers zoals ProViand vloeien daaruit voort. Provalor heeft internationaal octrooi aangevraagd op de toepassingsmogelijkheden van de ontwikkelde onoplosbare groentevezels.

Laatste reacties

 • J Roovers

  Provalor, veel succes, dit is de toekomst.
  Als alle landbouwgronden aangewend zouden worden voor vegetarisch voedsel, zou er voor meer dan 20 miljard (20.000.000.0000) mensen voldoende te eten zijn.
  Nogmaals PROVALOR geweldig deze uitvinding,
  Jan Roovers Anna Paulowna

 • P Verschuren

  Dan ben je wel een beetje aan het doorslaan want we hebben nu 7 miljard inwoners en de piek zal zo ongeveer 9 miljard bedragen. Dus wat mij betreft kunnen we best nog een hapje vlees nuttigen we zijn tenslotte omnivoren (al mag het best iets minder).

Of registreer je om te kunnen reageren.