Glas

Nieuws laatste update:7 okt 2013

Verzekeraar draait op voor schade in kas

Delta Lloyd moet gewasschade betalen aan een kweker na het uitvallen van de vernevelingsinstallatie.

Dat oordeelt de rechtbank van Amsterdam. De schade is gedekt onder de verzekeringspolis ‘gewassen in kassen’, oordeelt de rechter na een beoordeling van tegenargumenten van de verzekeraar.

De schade ontstond in de zomer van 2012. Door het leegraken van de watertank waaruit de nevelinstallatie zijn water kan halen, is deze in storing geraakt. Daarbij is mogelijk een vlotter blijven hangen. Delta Lloyd wilde niet betalen omdat de schade pas na bijna twee weken werd gemeld. Ook stelt Delta Lloyd dat geen afdoende beveiliging was ingeschakeld op dergelijke storingen, maar de rechter ging voorbij aan beide argumenten.

De late melding werd bevestigd door de rechtbank, maar het duurde een periode tot de schade aan de orchideën duidelijk werd. Het belang van de kweker is dermate groot, dat dit argument niet telt, stelt de rechtbank.

Ook het argument dat de alarmsignalen van de klimaatcomputer niet zijn doorgekomen bij de juiste persoon kan geen reden zijn om de schade niet te verhalen op de verzekeraar. De rechter keek daarvoor naar de letterlijke voorwaarden en uitspraken van de Hoge Raad. Daaruit bleek dat het onredelijk zou zijn de uitkering uit de verzekering af te wijzen vanwege het niet werken van de alarminstallatie.

Nu gewasdeskundigen nog onderhandelen over de schade, wees de rechter betaling van een voorschot van ruim één miljoen euro af. Delta Lloyd moet de schade echter wel vergoeden.

Of registreer je om te kunnen reageren.