Glas

Nieuws laatste update:5 nov 2013

Vaccins tegen 'pepino' ook toegelaten in onbelichte teelt

De vaccins tegen het Pepinomozaïek-virus hebben vanaf 1 november een 120-dagen-vrijstelling voor gebruik in de productieteelt, dus niet voor de opkweek van de tomatenplanten. Eerder was al vrijstelling verleend voor de belichte teelt van tomaten.

De 120-dagen vrijstellingen zijn vandaag in de Staatscourant gepubliceerd. De vrijstellingen gelden voor zowel PMV-01 van DCM als V10 van Valto. PMV-01 is een zwakke variant van de Chili-2-stam die volgens virologe Inge Hanssen van DCM inmiddels als enige verantwoordelijk is voor problemen met PepMV in Europa.  V10 is een mengsel van zwakke varianten van zowel de Peruviaanse als de Chili-2-stam.  V10 krijgt nu voor het eerst een legale status in de onbelichte teelt. PMV-01 had vorig seizoen al een 120-vrijstelling in Nederland en al twee jaar langer in België. Vanaf 6 september dit jaar hadden beide vaccins een 120-dagen-vrijstelling voor de belichte teelt van tomaten.

Voor of na het planten

In de vrijstellingen die 6 september en vandaag in de Staatscourant staan, maakt NVWA niet expliciet duidelijk wat met 'productieteelt' wordt bedoeld.  Dat is voor V10 belangrijk omdat Valto ernaar streeft planten in een zo jong mogelijk stadium te vaccineren, dus liefst bij de plantenkweker. Wanneer het op het teeltbedrijf wordt ingebracht moet iedere plant apart worden ingewreven.  PMV-01 wordt altijd al meteen na het planten op het teeltbedrijf ingebracht, via een gewasbespuiting met hoge druk. Vaccinatie bij de plantenkweker vindt men onwenselijk vanwege het gevaar op ongewenste verspreiding en de belasting voor de plantenkweker. De toepassing van PMV-01 vindt bij de tuinder direct na het planten plaats, nadat een snelle analyse heeft uitgemaakt dat er geen PepMV aanwezig is in de plant. De suspensie van PMV-01 wordt onder hoge druk gespoten waarna liefst vlak erna een gewasbehandeling wordt toegepast.

Maar niet bij de plantenkweker

In het wettelijk gebruiksvoorschrift voor V10 staat dat planten behandeld mogen worden via een spuitbehandeling op planten 10-30 centimeter hoog en dat dit voor of na het planten mag gebeuren.
Navraag bij NVWA levert na het nodige emailverkeer uiteindelijk het volgende antwoord van NVWA op: "De vrijstellingen zijn afgegeven voor de productieteelt van tomaat, niet voor de opkweek van tomatenplanten - in de opkweek is de toepassing van PMV-01 en V10 niet toegestaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.