Glas

Nieuws

'Tomatenproductie per kuub water uitdrukken'

Tomatentelers zullen de productie over vijf jaar niet meer uitdrukken per vierkante meter, maar per kuub water.

Verschillende Mexicaanse glastuinders zeggen in een video van de Nederlandse ambassade in Mexico dat nieuwe technieken uit Nederland nodig zijn om de groeiende watervraag van Mexicaanse kassen op te vangen. Water wordt schaarser in verschillende teeltgebieden.
Volgens Octavia Pérez Rodriquez, van het teeltbedrijf Finka (dat 10,5 hectare Campari teelt), is het onontkoombaar dat de teelt straks wordt uitgedrukt per kuub water. Claudia Angel Espinoza denkt dat eveneens. "Ik denk dat bij veel mensen nog niet duidelijk is hoe groot de problemen over een aantal jaar is." Zij teelt op 20 hectare vlees- en cherrytomaten en is één van de bestuurders van de Mexicaanse teelt.
Telers investeren in recirculatie van water, maar met de grotere oppervlaktes glas is dat niet meer op te brengen. Er is behoefte aan meer technieken om tijdens de teelt al het watergebruik te verlagen. De Nederlandse ambassade in Mexico liet de video maken uit handelsmotieven. Voor Nederlandse toeleveranciers is Mexico een belangrijke afzetmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.