Glas

Nieuws 1 reactie

Rabo: niet te negatief over glastuinbouw

De Rabobank lijdt wel verlies op de glastuinbouwportefeuille, maar het is een fractie van de totale verliezen die de bank lijdt op de kredietportefeuille. De stemming over de glastuinbouw is daarmee te negatief.

Dat zegt Dirk Duijzer, directeur Coöperatie & Duurzaamheid bij Rabobank Nederland. Hij vindt dat de kredieten in glasgroente niet los gezien kunnen worden van de gezamenlijke portefeuille land- en tuinbouw. De Rabobank heeft 3 miljard euro geïnvesteerd in glasgroente, maar 24 miljard in de veehouderij. Die brede portefeuille is betrekkelijk stabiel. “Er wordt te makkelijk gezegd dat het slecht gaat. We zijn er trots op dat we land- en tuinbouw financieren. Het is een stabiele sector.” Hoeveel  verlies de Rabobank jaarlijks boekt op de portefeuille glastuinbouw, wil hij niet zeggen. “Maar het gaat pas echt slecht in de aannemerij en het vastgoed.”

De Rabobank liet onlangs weten dat in de komende vijf jaar de helft van de glasbedrijven zal verdwijnen. Het zijn vooral de kleine bedrijven die bij een aantrekkende markt hun bedrijfsbeëindiging willen doorvoeren. Daarvoor moet dus eerst de markt voor glasgroente breder herstellen. Als dat niet gebeurt, dreigt verpaupering omdat deze bedrijven dan aan leegstand gaan denken.

Duijzer is vanuit zijn functie betrokken bij schrijnende gevallen, bedrijven die onder bijzonder beheer staan. “Ik word dan gevraagd om te kijken of het bedrijf nog kansen heeft en of het te verkopen is. Dat zijn lastige situaties.”

Eén reactie

  • P Verschuren

    Als de helft van de bedrijven binnen nu en 5 jaar gaat verdwijnen dat is dat voor de betreffende bedrijven wel erg negatief. Voor de sector als geheel is het beeld misschien niet negatief, maar daar hebben dus lang niet alle ondernemers wat aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.