Glas

Nieuws

'Politiekorpsen verschillen in aanpak uitbuiting tuinbouw'

Het politiekorps Haaglanden (met onder meer gemeentes Westland en Pijnacker-Nootdorp) heeft de laatste jaren relatief veel uitbuitingszaken in de tuinbouw onderzocht en zaken bij het Openbaar Ministerie (OM) ingediend.

In andere tuinbouwgebieden wordt deze uitbuiting niet of in mindere mate gesignaleerd. Dat blijkt uit de Korpsmonitor Prostitutie & Mensenhandel. In 2009 onderzocht Haaglanden één zaak, in 2012 waren er 15 politie-onderzoeken en 10 strafzaken bij het OM.

De toename van onderzoeken naar uitbuiting in Haaglanden is vooral toe te schrijven aan de tuinbouw. Opmerkelijk is dat in andere tuinbouwgebieden deze uitbuiting niet of in mindere mate wordt gesignaleerd, stellen de onderzoekers. "Een veel gehoord geluid bij de korpsen is dat uitbuitingszaken moeilijk zijn op te sporen en te vervolgen". Mogelijk speelt ook een rol dat in dat gebied een speciaal interventieteam actief was tot in 2012.


De politie heeft vooral een signalerende rol. Een aantal korpsen besteedt structureel aandacht aan de aanpak van de arbeidsuitbuiting en heeft daar de laatste jaren goede ervaring mee opgedaan. Hun aandacht is dan gericht op de sectoren tuinbouw, uitzendbureaus, binnenvaart, straatkranten verkoop en Chinese restaurants. De controles door de politie vinden vaak plaats in samenwerking met andere inspectiediensten.

De onderzoekers adviseren dat betere afspraken moeten ontstaan over de bijdrage van de politie aan het signaleren en opsporen van uitbuiting. Daar zou de politie ook meer prioriteit aan moeten geven. De politie meldt signalen nu in ieder geval aan het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.