Glas

Nieuws

LEI: praat over inkomenseffect Nieuwe Telen

Glastuinders zijn beter te interesseren voor het nieuwe telen als voorlichting meer gaat over inkomenseffecten van bijvoorbeeld betere gewasgroei, minder ziekte/uitval en een meevallende energierekening.

Dat stelt het landbouweconomisch instituut LEI na onderzoek onder telers en voortrekkers. Na de pioniers moet de gangbare teler overtuigd worden van de voordelen van het Nieuwe Telen, de zogenaamde ‘vroege volger’. Versterking van de marktpositie is cruciaal voor die vroege volger, zeker in de huidige tijd met een matige prijsvorming en toenemende leveringseisen, stelt het LEI. De vroege volger zoekt daarom kennis waarmee hij de verkoopwaarde, kwaliteit en houdbaarheid van zijn productie kan verbeteren en de aanvoerperiode van zijn productie kan behouden. Daarvoor is hij op zoek naar richtlijnen voor verdamping en vochtafvoer, richtlijnen voor de keuze van (combinaties van) energieschermen en uitsluitsel over de extra risico's op schade door vorst en sneeuw. Hij is vooral op zoek naar ervaringskennis over verbetering van gewasgroei.

De bondgenoten verschillen tussen gebieden en gewassen, blijkt uit het onderzoek. In Noord-Limburg verspreidt Het Nieuwe Telen zich vanuit een installateur, een teeltadviseur en een pionier. In Limburg bestaan nauwe connecties tussen ontwerpers, installateurs en teeltadviseurs. In het Westland en Oostland tekent zich een patroon af van leergroepen die optrekken met een installateur.

Of registreer je om te kunnen reageren.