Glas

Nieuws

'Failliet glasbedrijf vaker verder als joint venture'

Recent lijken telers vaker gezamenlijk op te trekken bij de aanschaf van een bestaand (failliet) glasgroentebedrijf.

Het is geen helemaal nieuwe ontwikkeling, maar het is een verstandige wijze van samenwerken tussen partijen, laat Rabobank Westland weten.

De afgelopen maand werden verschillende transacties bekend waarbij groepen telers samen de financiering deden voor de aanschaf. Zo werden de twaalf leden van Rainbow aandeelhouder in een modern paprikabedrijf in Andijk en werd Sunny Tom uit Venlo overgenomen door twee aardbeientelers. De overgenomen bedrijven worden zo feitelijk 'joint ventures'.

Een aantal jaar geleden was er ook een fase waarin bedrijven gezamenlijk investeerden in een bedrijf. "Het is op dat front een beetje stil geweest, maar het is een goede zaak als bedrijven een gezamenlijke draagkracht gebruiken om een groter bedrijf over te nemen", laat Westland weten.

Curator Leon Kunzeler van Sunny Tom uit Venlo had niet eerder te maken met een bod van een groep telers. "Het is dan ook lastig te spreken over een trend, maar dat zal de toekomst leren." Bij het failliete tomatenbedrijf Stargrowers komt de overnamebelangstelling van één bedrijf, maar wel met meerdere ondernemers.

Het voordeel voor overname door meerdere telers ligt in de draagkracht van de financiering, maar volgens de Rabobank hoeft de financiering niet makkelijker te lopen door clusters. Dezelfde financieringseisen gelden voor het over te nemen bedrijf. Bovendien mag de deelname in het nieuwe bedrijf niet de afzonderlijke bedrijven financieel verzwakken. De afzonderlijke aandeelhouders worden in zo'n transactie ook getoetst, laat de bank weten.

De Rabobank zegt nu niet actief op zoek te gaan naar een cluster telers als een passend bedrijf te koop komt. Ook niet voor een rekapitalisatie door collega-telers als deelnemende aandeelhouders. Het is aan telers om aanvullende financiering te vinden, stelt de bank.

Of registreer je om te kunnen reageren.