Glas

Nieuws laatste update:14 okt 2013

Behaarde wants lastigste soort

Van de schadelijke wantsen onder glas veroorzaakt de behaarde wants het vaakst problemen. Deze wants kent drie generaties per jaar, terwijl de groene appelwants en brandnetelwants twee generaties kennen.

Er is wel verschil tussen gewassen. Zo is bij wantsproblemen in komkommerteelten vrijwel uitsluitend behaarde wants aanwezig, en komt op auberginebedrijven daarnaast nog in mindere mate brandnetelwants voor. Bij paprika is vrijwel uitsluitend groene appelwants de boosdoener, met nog een beetje brandnetelwants.

Op een regionale gewasgezondheidsdag in Horst gaf Maedeli Hennekam van Entocare aan dat bij de behaarde wants de tweede generatie het belangrijkst is. De eerste generatie blijkt nog grotendeels te blijven zitten in de kas waar de eitjes na de overwintering uitgekomen zijn. De volgende tussengeneratie gaat zwerven en zorgt voor invlieg in kassen, zodat in de zomer de meeste problemen met wantsen optreden. Als er brandnetelwants aanwezig is, geeft deze juist vanuit de eerste generatie na overwintering de meeste schade. De tweede generatie is meestal minder lastig.

Admire heeft in eerste instantie een goed direct knock-down effect op wantsen, maar het totale effect op lagere termijn is een stuk minder. Er is bij Botany een vergelijking uitgevoerd met andere middelen, waaronder Calypso, Plenum, Steward, Botanigard en een aantal experimentele middelen. Al deze gewasbeschermingsmiddelen hadden echter slechts 40 tot 60 procent werking ten opzichte van Admire. Alleen Calypso komt aardig in de buurt van Admire. Plenum en Steward doen ook altijd wel wat.

Of registreer je om te kunnen reageren.