Glas

Nieuws

Banken terughoudend bij kassen op pachtgrond

Pachtgrond en nieuwe kassen is een lastige combinatie. Tuinbouwgebieden kunnen het instrument pacht vooralsnog niet gebruiken om meer telers te trekken, ondanks de voordelen voor een lagere kostprijs.

Zeeland Seaports biedt telers de mogelijkheid grond te pachten voor kassenbouw, maar in de praktijk lukt dat niet, laat de organisatie weten. De laatste grondtransacties voor tomaat en paprika zijn ook met aanschaf van grond gegaan. Banken willen liever geen kassen financieren op gepachte grond, vanwege het risico bij faillissementen, zo heeft Zeeland Seaports ervaren. De verpachter heeft een sterke positie bij faillissementen, wat de positie van de hypotheekverstrekker minder sterk maakt.

Volgens Ewald Pelser, directeur van Wayland Developments liggen er wel degelijk mogelijkheden. "Banken zijn terughoudend, er zitten haken en ogen aan zo'n constructie, maar het is uit te werken. De provincie Limburg is met Wayland in overleg over een pilot in het kassengebied Siberië in Maasbree. Pelser stelt dat de provincie aanstuurt op een samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven bij het opzetten van een erfpachtconstructie, om eventuele risico's te verkleinen. „Je kunt je voorstellen dat de provincie 70 of 80 procent van de grond koopt en de private partijen de rest." Het gaat in Siberië in eerste instantie om de uitgifte van 62 hectare, een groep telers die onder de huidige omstandigheden geen financiering krijgt voor nieuwbouw omdat de grond moet worden verworven. Op gepachte grond kunnen ze dat mogelijk wel. "Erfpacht is ook een manier om de exploitatie te verbeteren. Als ze daardoor 10 hectare kunnen bouwen in plaats van vijf, heeft dat voordelen in de exploitatie."

De onderhandeling voor een pilot in Siberië met pachtgrond zal nog maanden lopen, vanwege de complexiteit, verwacht Pelser. Zo moet nog een partij gevonden worden die de grond verwerft en uitgeeft. Dan pas kunnen telers over de opstallen praten. Maar erfpacht is een normale constructie in de landbouw en havenwereld, weet Pelser. "Het is geen 'rocket science', maar het is voor telers ook niet de 'holy grail': Als de exploitatie er niet door verbetert, zal erfpacht ook niet helpen."

Of registreer je om te kunnen reageren.