Glas

Nieuws

‘Tuinders gaan het anders doen’

De crisis in de glastuinbouw zorgt voor een andere bedrijfsbenadering bij de tuinders. Burgemeester Sjaak van der Tak van de gemeente Westland stelde in zijn nieuwjaarstoespraak dat de tijd van taken uitbesteden voorbij is.

Vooral bij grote bedrijven gaat het daarbij om kosten besparen door taken meer zelf te doen. “Zaken in eigen huis doen, minder lenen. De productie en daarmee het gehele cluster weer thuis brengen. Reshoring heet dat in economische termen: thuisbrengen.”

Van der Tak stond uitgebreid stil bij de positie van de glastuinbouw in zijn gemeente. Kort stipte hij de moeilijke positie van paprikakwekers aan in zijn gemeente die getroffen zijn door de Mexicaanse snuitkever. Het Westland is toch voorzichtig optimistisch. “Uit onderzoek van LTO Glaskracht Nederland blijkt dat 53 procent van de glastuinders komend jaar tot een positief rendement denkt te komen. Wat een aanzienlijker optimistischer beeld is dan de 34 procent van een jaar geleden.”

In zijn toespraak zei Van der Tak verder dat de huidige generatie glastuinbouwpioniers behoefte heeft aan opvolging. De gemeente is daarom betrokken bij opleidingsinitiatieven.

Van der Tak vroeg begrip voor de lijst van verkeersmaatregelen die voorbereid wordt. In het draaipunt van de Nederlandse glastuinbouw wordt veel overlast verwacht door wegwerkzaamheden.

Of registreer je om te kunnen reageren.