Doorgaan naar artikel

Tomatenpil kan levens redden

De positieve effecten van lycopeen, een belangrijk bestanddeel van tomaten, lijken nog groter dan tot nu toe werd aangenomen. De chemische stof, die de tomaat zijn rode kleur geeft, kan vetophoping in de bloedaderen afbreken en de bloedstroom sterk verbeteren, blijkt uit een Brits onderzoek van Cambridge University.

Volgens de onderzoekers kan lycopeen daardoor levens redden. Daarvoor moet iemand wel 2,75 kilo verse tomaten per dag eten. De Britse wetenschappers gebruikten een ‘tomatenpil’ in hun onderzoek onder 36 gezonde proefpersonen en 36 hartpatiënten. De bloedstroom en de flexibiliteit dan de aderen verbeterden sterk, tot zelfs 50 procent. De kans op hartfalen en beroertes wordt daardoor beperkt. De onderzoekers wijzen zelf op de beperktheid van het experiment. Meer onderzoek moet aantonen of de ‘tomatenpil’ werkelijk het aantal hartaanvallen en beroertes kan verminderen.



Een recent promotieonderzoek van Merel Hazewindus aan de Universiteit van Maastricht wijst in dezelfde richting. Proefpersonen die dagelijks tomatenpuree toevoegden aan hun eten waren beter beschermd tegen de ontwikkeling van hartaandoeningen dan degenen die dat niet deden. De eerste groep had een verlaagd niveau van ‘disease initiators’ in hun bloed. Daarnaast bleek het beschermend effect van een combinatie van de antioxidanten lycopeen, vitamine C en E in tomaten en tomatenpuree groter dan dat van de individuele antioxidanten apart.



Al lange tijd wordt de antioxidant lycopeen in verband gebracht met verlaging van de kans op prostaatkanker. Gezondheidclaims zijn echter moeilijk te bewijzen.



Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin