Doorgaan naar artikel

Exportsubsidie voor Canarische tomatentelers

De regering van de Canarische Eilanden heeft 5,1 miljoen euro toegezegd aan tomatentelers die hun product exporteren voor het seizoen van 2013.

Het geld is afkomstig uit het ”communitaire programma voor ondersteuning van de landbouwproductie op de Canarische Eilanden’. Iedere tomatenteler die in een kas voor de export produceert komt in aanmerking voor de subsidie. Hij moet daarvoor wel lid zijn van een telersorganisatie en zijn producten verhandelen buiten de Canarische Eilanden. De maximale steun bedraagt 10.240 euro per hectare met een maximum van 1.700 hectare.  Dit staat ongeveer gelijk aan het complete areaal waarop exporttomaten worden geteeld.



Met de subsidie poogt de regering verdere teruggang van de export tegen te gaan. In de laatste tien jaar is de sector sterk gekrompen. De tomatenexport van de Canarische Eilanden bedraagt nu ongeveer 100.000 ton met een gemiddelde waarde van 50 miljoen euro. Het overgrote deel gaat per schip naar Engeland en Nederland. Tien jaar geleden was het tomatenareaal ongeveer 3.200 hectare met een productie van 305.000 ton waarvan ongeveer 280.000 ton werd geëxporteerd. In de hoogtijdagen, medio 90-er jaren van de vorige eeuw, bedroeg de tomatenexport nog 360.000 ton.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin