Glas

Nieuws

Verdere verschuiving naar grove trostomaten

Komend seizoen zal het areaal van grove trostomaten nog verder groeien, verwachten vertegenwoordigers van zaadfirma’s en teeltvoorlichters.

Van de ruim 1.750 hectare tomaten wordt komend seizoen ongeveer 300 hectare belicht. Twee derde daarvan is grove trostomaat, vrijwel uitsluitend van het ras Komeett. Het belichte middeltrossegment krimpt omdat een aantal telers overstappen naar grove trostomaten. In de onbelichte teelt zal naar verwachting ruim 400 hectare grove trostomaat komen staan. De definitieve raskeuze moet echter nog gemaakt worden.

Reden voor de verdere verschuiving is het verschil in productie terwijl de verkoopprijzen voor middeltrostomaten niet of nauwelijks hoger liggen voor dan grove tros. De massale keuze voor Komeett in de belichte teelt wordt  vooral bepaald door de vroegheid in productie en de generatieve insteek van het ras.

Ook in de onbelichte teelt groeit het aandeel van nieuwe rassen van grove trostomaat. De toename van het areaal van Merlice is het meest spectaculair. Monsanto verwacht op 250 hectare (in Nederland en België) uit te komen, een verdubbeling ten opzichte van dit seizoen. Rijk Zwaan denkt het areaal Endeavour op 90 hectare te kunnen handhaven. Syngenta timmert met de laag-ronde trostomaat Climstar aan de weg en verwacht de hele zaadvoorraad van 40 hectare te verkopen.

In het magazine van Groenten&Fruit van deze week staat nog veel meer over tomatenrassen en de trends in de tomatenteelt. Kijk hier voor een fotoreportage van verschillende open dagen van zaadfirma’s en rassenonderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.