Glas

Nieuws laatste update:26 jun 2013

Upgrade voor onderstam Maxifort

Met ingang van dit zaaiseizoen zal de uniformiteit en het bruikbaarheidspercentage van het zaad van onderstam Maxifort aanzienlijk worden verbeterd, meldt zaadfirma De Ruiter (Monsanto).

Naast betere kwaliteit van het zaad wil De Ruiter binnenkort aan iedere partij onderstamzaad specifieke informatie meegeven over uniformiteit, snelheid van de kieming en het te verwachten bruikbaarheidspercentage. Daardoor kan de plantenkweker beter plannen en komt hij minder voor verrassingen te staan. Hij zal minder kunstgrepen zoals koeling nodig hebben om onderstam en cultuurras op het juiste moment entklaar te hebben, zodat de uniformiteit van het uitgeleverde plantmateriaal ook zal verbeteren.

De zaadvoorraad van Maxifort is dit najaar nog maar gedeeltelijk (circa 30 procent) verbeterd. “Door onder andere de fytosanitaire eisen zijn er veel stappen bijgekomen die de boel vertragen”, zegt productmanager Len de Kok van Monsanto. “De nieuwe zaadproductie, die eind 2012 beschikbaar komt, zal wel volledig verbeterd zijn.”

'Kritiek niet altijd terecht'
In de praktijk waren geregeld klachten te horen dat de uniformiteit sinds de introductie van Maxifort (in 2000) steeds minder werd. “Die kritiek is niet altijd terecht. De eisen zijn ook hoger geworden door de komst van de kiemplantsorteermachine en de entrobot in de opkweek en de toename van het twee-stengelsysteem in de tomatenteelt”, meent De Kok. Maar hij geeft toe dat de toenemende kritiek wel aanleiding was om het hele proces van zaadproductie, -selectie en – behandeling (waaronder priming) nog eens kritisch tegen het licht te houden. “De uniformiteit is nu minstens zo goed als in het begin en met de extra informatie erbij weet de plantenkweker veel beter wat hij in handen krijgt.”


In toekomst ook voor cultuurrassen
Monsanto heeft vooralsnog alleen Maxifort verbeterd, met 70 procent marktaandeel verreweg de meest gebruikte onderstam in Europa. Onderstammen geven vanwege hun wilde genetische aard ook meer problemen. Toch zou een beter voorspelbare kieming en uniformiteit voor cultuurrassen ook welkom zijn. Vooral bij vleestomaten is het bruikbaarheidspercentage vaak lager. “Maar voor A-kwaliteit voldoet het zaad natuurlijk wel aan de EU-eis van minstens 70 procent entbare planten bij het eerste entmoment.”

De Kok verwacht dat de uniformiteit van cultuurrassen pas sterk zal verbeteren als nieuwe zaadtechnologieën (bijvoorbeeld zaadselectie op basis van röntgen, red.) beschikbaar komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.